Kronprinsessan Victoria med Emmerich Roth på Viksjöskolan i Järfälla. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Kronprinsessan Victoria med Emmerich Roth på Viksjöskolan i Järfälla. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

"Fruktansvärt att det kunnat ske"

"Det är ett brott mot mänskligheten"
4:36 min

På onsdag är det Förintelsens minnesdag, då är det exakt 71 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades.

På måndagen besökte Emerich Roth, överlevande från Förintelsen, Viksjöskolan i Järfälla.

Det var proppfullt i Viksjöskolans aula när Emmerich Roth var på besök och dagen till ära var Kronprinsessan Victoria även där. Emmerich Roth har skildrat sina upplevelser av förintelsen i en film "Förintelsens ögonvittne":

I 20 års tid har Emmerich Roth hållit föredrag om förintelsen, om drivkrafterna bakom och hur man kan få stopp på det. Han var själv åtskilliga gånger en hårsmån från döden, den enda i hans familj som överlevde var hans syster. 

– De förstår och tar till sig av budskapen. En föreläsning kan ge mycket positiva förändringar. Förändringar för skolans värstingar kan hända samma dag när de kommer fram och skakar hand, säger han.

– Det kändes fruktansvärt att det kunnat ske, det är ett grovt brott mot mänskligheten. Man kan inte begripa att det här har hänt, säger en av eleverna som såg filmen på Viksjöskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".