Hus i stockholm
1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Simon Safari
2 av 3
Hyresgästföreningens Stockholmsordförande Simon Safari. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Simon Thil
3 av 3
Simon Thil. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Allt fler unga saknar egen bostad

"Det blir värre och värre och värre"
1:43 min

Allt fler unga i Stockholms län saknar eget boende. Anledningen är den stora bostadsbristen, och problemet ökar hela tiden. Det säger Simon Safari som är länsordförande i Hyresgästföreningen.


– Jag ser väldigt allvarligt på det, och det ökar. Det blir bara värre och värre och värre! Hela regionens utveckling hänger på de människorna som ska vara framtida skattebetalare, säger Simon Safari.

Så vad måste ske?

– Bygg flera bostäder, det är framför allt det som ungdomarna och unga vuxna behöver. De som vill etablera sig.

Är det rimligt att någonsin kunna bygga bort bostadsbristen?

– Jag tror inte det. Det är visionen. Men man kan inte stå med armarna i kors vänta på att det blir en katastrof, innan man sätter igång. Det krävs politisk vilja.

Enligt en undersökning från Hyresgästföreningen saknade sex av tio länsinvånare i åldern 20-27 år en egen bostad förra året. Med det menas att de varken hade en bostadsrätt, ett förstahandskontrakt eller ett småhus.

Andelen utan egen bostad har ökat snabbt de senaste åren, fem år tidigare hade fler än hälften av de unga vuxna i länet en egen bostad.

I takt med den ökande bostadsbristen blir det istället allt fler som bor kvar hos sina föräldrar, bor i andra hand eller är inneboende. En av dem är Simon Thil som flyttade till Stockholm förra året.

– Man kan ju hitta rum, det kan man göra. Och delade lägenheter, men det är ju en bit utanför.

Hur tycker du att det borde vara?

– Ja, det borde väl finnas lite fler alternativ, lite billigare lägenheter. Andrahandslägenheter och förstahandslägenheter inne i stan.

Har du tittat på kostnader?

– Ja, det ser ju ganska dyrt ut. Bara jämfört med Göteborg är det ju nästan dubbla priset, säger Simon Thil.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".