Polis vid avspärrningarna i Rinkeby centrum. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.
Polis vid avspärrningarna i Rinkeby centrum. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.

Svårt att klara upp skjutningar på gatan

1:40 min

Det senaste halvåret har flera unga män i Stockholms förorter fallit offer för dödligt våld på gatan. Men det är statistiskt sett låg sannolikhet att fallen kommer att klaras upp.

Det är egentligen ingen som tror att de mord som skett det senaste halvåret kommer att lösas, säger Rinkebybon Mohammed Amin Barkhadle.

- Att vara i skottlinjen skapar ju också en oro som starkt präglar människors vardag. Att du vaknar med den oron och du sover den. Du blir särskilt försiktig när du rör dig ute, på gårdarna, i parken.

Och är rädd för att folk vänjer sig vid våldet och menar också att utomstående, som exempelvis media, också gör det som händer till något normalt.

- "Vad var det nu igen - jo det var ett kriminellt gäng som avgjorde något". Den femtonåring det handlade om nu var inte kriminell. Det var en femtonåring som råkade stå i skottlinjen. Det gick förbi en mamma med barnvagn som lika gärna kunde ha träffats, säger han.

Alltmer av det våld som leder till att någon dör, sker under omständigheter där det är svårt för polisen att utreda brottet och det gäller särskilt i de socialt utsatta områdena i länet, som vissa kvarter i Södertälje, Tensta/Rinkeby, Farsta/Hökarängen och Hässelby. Medan färre personer dör av våld som är relaterat till alkohol och relationer, ökar våld mellan grupper av mer eller mindre kriminella gäng och det på öppen plats, mitt i centrum och bostadsområden.

Frågan är om de kan lösas. Mellan åren 2011 och 2014 ledde bara 99 av de 311 skjutningar som skedde till åtal. Men det gällde alla former av skjutningar.

Att knyta någon till ett brott som det i Akalla, då en 15-åring sköts till döds och hans bror i 20-årsåldern skadades, är svårare enligt polisen, för vapnet snabbt försvinner från platsen och de inblandade är ovilliga att tala med polisen.

Och enligt Brottsförebyggande rådet finns en rad faktorer som påverkar om ett brott löses. Om det finns ett skjutvapen, om brottet sker på offentlig plats eller utomhus utan inblandning av alkohol eller festande, och om en man är offer, ja då, minskar sannolikheten, att fallet kommer lösas.

De reaktioner vi sett efter mordet, räcker inte säger Amin för att bryta en utveckling mot mer normalisering av våld.

- Det här kommer att fortsätta. Så länge det inte blir en genuin reaktion. Vi måste gå in med gemensamma åtgärder, för att lösa det här gemensamt. På ett annorlunda sätt. Den här gruppen är både offer och förövare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista