Anställda på Arriva måste jobba ihop poäng för att kunna beställa arbetskläder.
Anställda på Arriva måste jobba ihop poäng för att kunna beställa arbetskläder. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kritik mot Arrivas klädpoängsystem

1:48 min

Anställda på transportföretaget Arriva måste jobba ihop poäng för att kunna beställa arbetskläder. P4 Stockholm har träffat en anställd på företaget som tycker att poängsystemet är diskriminerande.

– Jag tycker poängsystemet är det är dåligt, principen är väl okej att det ska vara rättvist men det är inte rättvist. Om jag är borta då tappar jag poäng och då har jag inte råd att köpa en ny jacka eftersom poängen baseras på hur mycket jag har jobbat och jag får bara poäng när jag jobbar, säger en anställd som vill vara anonym.

Arriva ger uniformspoäng till alla anställda som de sedan kan använda för att beställa arbetskläder. En heltidsanställd får 1800 poäng per år vilket motsvarar 450 poäng per kvartal. Jobbar man mindre än heltid så får den som är anställd färre poäng och är man sjuk så ges inga poäng.

– Det här systemet med poäng mäter hur mycket tid du jobbar. Ju mer du jobbar desto mer sliter du på kläderna och då får du också mer poäng att handla kläder för och det tycker vi är rättvist, säger Thomas Hedenius som är kommunikationschef på Arriva.

Vad händer om anställda inte att tillräckligt med poäng för att beställa kläder?

– Mig veterligen så har inte det hänt, så det är inget problem. Ingen behöver gå utan kläder inom Arriva, säger Thomas Hedenius.

Arriva har tagit fram nya kläder bland annat en ny vinterjacka som är värmare än den förra. Den anställde som vi pratat har inte tillräckligt med poäng för att lösa ut jackan då det krävs 1500 poäng.

– Jag tänker inte frysa, därför har jag köpt en egen varm vinterjacka för egna pengar. Det är en svart jacka för att vara så diskret som möjligt och sedan använder jag den gamla jackan utanpå, säger den anställde.

Hur skulle du vilja att det fungerar när du behöver arbetskläder?

– Som det var förut, då gick jag in och pratade med mina chefer, nu behöver jag en ny tröja, en ny skjorta eller nya byxor och så fixade de kläder, säger den anställde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista