Blomkransar vid mordplatsen i Akalla. Foto: Ulf Bungerfeldt
Blomkransar vid mordplatsen i Akalla där en 15-årig pojke sköts till döds. Foto: Ulf Bungerfeldt

Nationell brottssamordnare utses

Regeringen planerar omfattande åtgärder för att vända brottsutvecklingen i Stockholm. I vår kommer en nationell samordnare för brottsförebyggande arbete utses.

Inrikesminister Anders Ygeman var idag gäst i programmet Talkshow i P4/P5 Radio Stockholm. Då berättade han bland att om regeringens ambition att minska det dödliga våldet i samhället.

–Det måste bli bättre. På statlig nivå har det arbetet stagnerat de senaste 6-8 åren, säger han.

Tanken är att man nu ska genomföra betydande förändringar med ambition att få olika delar av den brottsförebyggande verksamheten i landet att samarbeta. 

Förslagen kommer ursprungligen till stor del från Brå, Brottsförebyggande rådet, och har nu lett fram till en handlingsplan, som går ut på att kommunala och lokala brottsförebyggare, inte minst ideella eldsjälar i olika förorter ska jobba tillsammans med polis på olika nivåer.

Det övergripande och främsta syftet med arbetet ska vara att minska dödligt våld och tillgång på vapen i samhället.

Regeringen kommer också utse en särskild nationell samordnare för brottsförebyggande arbetet. Vem det blir är inte klart, det kommer avgöras under våren, säger sakkunniga på justitiedepartementet till P4 Stockholm.

Kriminologen Camila Salazar Atias är positiv till regeringens planer. Hon tycker att man faktiskt kan gå ytterligare ett steg, genom att baka ihop uppdraget för den blivande nationella samordnaren för brottsförebyggande arbetet, med det som redan finns för regeringens samordnare för våldsbejakande extremism.

– Vi ser många paralleller, säger Camila Salazar Atias, och det borde finnas stora vinster i att kombinera och fördela samordningen av båda dessa områden.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista