Rött ljus. Foto: Hasse Holmberg/TT
1 av 2
Det kan dröja till kvällen innan tågen börjar rulla (arkivbild). Foto: Hasse Holmberg/TT
Sundbybergs station. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Sundbybergs station. Foto: Sveriges Radio.

Tågtrafiken utslagen av signalfel

3:30 min

Trafikverket har nu kommit med en ny prognos för det stora tågstoppet norr om Stockholms central. Först under eftermiddagen eller kvällen kan tågen komma igång.

Läs mer hos Trafikredaktionen.

Sedan åtta i morse går inga tåg alls mellan Karlberg och Sundbyberg, Karlberg och Solna. Det här berör SL:s pendeltåg, region- och fjärrtågen i SJ:s regi samt Arlanda Express.

– Det är ett datatekniskt fel. Signalerna är röda och det är stopp i tågtrafiken. Väldigt många tåg berörs. Det är förseningar och inställda avgångar på väldigt många linjer, säger Bodil Soneson säger kommunikationsansvarig på Trafikverket.

Trafikverket har lokaliserat felet till Karlbergs station i Stockholm. I förmiddags sattes en prognos att tågen skulle börja rulla 12.30, men vid lunch kom besked om att trafiken skulle komma igång tidigast 15.00. Den senaste prognosen talar om att tågen kan släppas på under eftermiddagen eller kvällen.

– Våra reparatörer jobbar för högtryck. De gör allt de kan för att åtgärda problemet, säger Bodil Soneson på Trafikverkets presstjänst.

Vad händer med resenärer som sitter fast på tågen?

– Målsättningen är naturligtvis att de ska gå komma av tågen. Men det måste ske säkert och därför tar det tyvärr lite tid, säger Bodil Soneson.

– Det är tålamod som krävs.

Felet påverkar även viss trafik söderut från Stockholm C eftersom SJ inte kommer ut med lok och vagnar från sin depå i Hagalund.

Artikeln uppdateras.

in

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista