Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Försvarsmakten informerade inte i tid

1:34 min

Försvarsmakten informerade inte allmänheten i tid om att de hade brutit upp en isränna i Stockholms skärgård. Och i söndags försvann en 70-årig skridskoåkare, han hittades senare död i isrännan.

Generalsekreteraren för Vikingarännet Anders Tysk tycker att det är dåligt att Försvarsmakten inte informerade i tid, men säger samtidigt att informationen inte är avgörande.

– Det är alltid dåligt av dem att inte göra som de säger. Försvarsmakten har vissa principer och det är viktigt att de håller på dem, säger han.     

Vilket ansvar har skridskoåkare för säkerheten när de är ute på isen?

Hundraprocentigt ansvar. Det är skridskoåkaren som alltid bedömer isen när man är ute på tur. Det är också skridskoåkaren som bedömer om man ska åka vidare eller om man ska vända. Framförallt ska skridskoåkaren se till att ha rätt utrustning och att man har sällskap. Helst tre personer bör man vara i en grupp, då har man alltid hjälp och då är det ingen stor sak att hamna i vattnet, säger Anders Tysk som är generalsekreterare för Vikingarännet.  

Enligt uppgifter begav sig 70-åringen ut på isen vid Muskö i Haninge vid elvatiden i måndags. Då hade försvarsmakten redan brutit upp isrännan men de informerade först klockan halv tre på måndagseftermiddagen om att de brutit upp isen.

 – Vår målsättning är att vi ska informera tjugofyra timmar innan vi bryter en isränna, säger Jesper Tengroth som är pressekreterare på Försvarsmakten.

Men rutinerna har inte följts i det här fallet?

– Nej, med facit i hand så är det oerhört sorglig, säger han.

Hur informerar ni när ni brutit upp is?

– Det kan man se till exempel på vår webbplats. Vi informerar också genom att vi skickar mejl enligt via en särskild sändlista till bland annat Friluftsfrämjandet, Sjöfartsverket, Sjöpolisen, Stockholms skidskoklubb och andra intressenter, säger Jesper Tengroth.

Kommer ni vidta några åtgärder efter det som har hänt?

– Självklart, vi måste titta igenom våra rutiner och se hur vi kan göra så att vi kan undvika sådan här tragiska händelser igen, säger Jesper Tengroth som är pressekreterare på Försvarsmakten. 

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista