Åsa Nordlinder från Författarcentrum och författaren Inger Edelfeldt. Foto: Cecila Ingvarsson/ Sveriges Radio
Åsa Nordlinder från Författarcentrum och författaren Inger Edelfeldt. Foto: Cecila Ingvarsson/ Sveriges Radio

Därför ska du att läsa Ingers bok

2:26 min

En färgstark konstnär som bär på en djup hemlighet. Det handlar Inger Edelfeldts bok Det hemliga namnet om som nu har utsetts till årets Stockholm läser-bok.

På Stadsbiblioteket, omgiven av hyllmetrar med kunskapens källa, sitter författaren och illustratören Inger Edelfeldt. Hon har skrivit omkring trettio böcker genom åren, bland annat romaner och barn- och ungdomsböcker.

Nu har ett av hennes verk från 1999, Det hemliga namnet, blivit utsett till årets Stockholm läser-bok.

– Det är väldigt roligt. Det kom ju en nyutgåva i pocket nu med anledning av det här.

Vad handlar den utvalda boken om?

– Det är framförallt ett färgrikt och lite speciellt konstruerat människoporträtt. Helena är en färgstark person som ställer lite till det för sig. Hon har en hemlighet som ligger och gror i bakhuvudet, som måste komma fram under en tidpunkt och det är vad som händer.

Vad är Stockholm i boken?

– I mina böcker skildrar jag människor främst, men tydligen har någon tyckt att jag har lyckats skildra miljön också, har sett att det ska bli en stadsvandring runt Mariaberget. Jag har ju hittat på en del miljöer som inte finns, så tänkte att jag smyga mig med på den för att höra hur det går.

Bakom projektet Stockholm läser står Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek. En jury ”stöter och blöter” vilken bok som ska utses, berättar Åsa Nordlinder på Författarcentrum.

– Vi vill att den helt eller delvis utspelar sig i Stockholm med ett innehåll som kan diskuteras utan specialintressen, och det ska vara en bok minst 15 år på nacken. Så att den kan återupptäckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista