Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Skridskoåkare omkom i Försvarets isränna

Försvarsmakten informerade inte i tid att de brutit upp is
1:09 min

Försvarsmakten bröt upp en isränna i Stockholm skärgård under måndagen men informerade inte allmänheten förrän sex timmar senare. Under den tiden föll en man ned i vattnet och dog, det rapporterar Expressen.

Det var under måndagen som en man i 70-årsåldern gav sig ut för att åka långfärdsskridskor i Stockholms skärgård. När mannens anhöriga inte fick tag i honom slog de larm till polisen som inledde en sökinsats i området.

Tidigare samma morgonen hade Försvarsmaktens fartyg brutit upp isen mellan Berga och Muskö. I stället för att informera allmänheten ett dygn i förväg, som riktlinjerna säger, skickades informationen drygt sex timmar efter brytningen, skriver Expressen. Först efter att polisen varit i kontakt med amfibieregementet.

Det var tre timmar efter att mannen gett sig ut i området. Den svåra dimman försvårade sökarbetet under kvällen och natten. Tidigt på tisdagsmorgonen hittades mannen död i isvaken.

– Ambitionen är att informera i så god tid som möjligt när vi ska bryta ränna. Där har vi brustit lite, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till Expressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".