Gleyse Kelly da Silva håller sin dotter som fötts med onormalt litet huvud, mikrocefali. Foto: AP Photo/Felipe Dana/TT.
1 av 2
Barnen föds med onormalt litet huvud, mikrocefali. Foto: AP Photo/Felipe Dana/TT.
Patric Nilsson departementssekreterare vid UD. Foto: Taimi Kössner/UD
2 av 2
Patric Nilsson departementssekreterare vid UD. Foto: Taimi Kössner/UD
P5 STHLM

UD: Gravida bör vara försiktiga

0:43 min

Är du gravid och ska resa till Latinamerika bör du vara extra försiktig. Den uppmaningen gör Utrikesdepartementet efter den snabba spridningen av Zikaviruset.

På torsdagen höll Världshälsoorganisationen WHO ett möte med anledning av zikavirusets spridning på de amerikanska kontinenterna.

Vid mötet framkom att WHO befarar att så många som tre till fyra miljoner människor kan komma att smittas.

Det finns fortfarande många frågetecken kring viruset, enligt WHO. Inom kort väntas en studie publiceras som visar på ett tidsmässigt samband mellan viruset och den kraftiga ökning av antalet barn som fötts med onormalt litet huvud, mikrocefali, framför allt i Brasilien.

Men om det även finns ett orsakssamband är fortfarande oklart.

Flera länder avråder nu kvinnor från att bli gravida eftersom viruset tros kunna leda till allvarliga hjärnskador hos spädbarn. I Brasilien avråds gravida kvinnor att överhuvudtaget resa till drabbade områden. USA har valt att göra samma rekommendation.

Men Sverige går inte så långt - ännu.

– Om du har ett sådant tillstånd ska du försäkra dig om vad som gäller och hur det ser ut på just den platsen du tänker resa till, säger Patric Nilsson är departementssekreterare på Utrikesdepartementet men tillägger:

– Är du gravid och planerar att resa dit, läs på och prata med mödravårdscentralen. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista