Vian Tahir och Farida Al-Abani tycker dagens pensionssystem diskirminerar invandrare. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.
Vian Tahir och Farida Al-Abani tycker dagens pensionssystem diskirminerar invandrare. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.

Låg pension går ut över barnen

1:40 min

Pensionssystemet kan få följder för barn till migranter. De axlar en del av det ekonomiska ansvaret för sina föräldrars låga pension.

– Det är allt från att jag känner ett ansvar i att stödja mina närstående i den frågan, med allt från information, till att kunna samtala om det. Men också rent ekonomiskt. Jag behöver tänka på min inkomst och om jag behöver spara för att stödja och se vilka andra möjligheter för att kunna lätta på både min och deras oro, säger Farida Al-Abani, som bor i Bromma.

För många invandrare kan det bli tufft att klara sig ekonomiskt efter pensionen eftersom man inte bott i Sverige tillräckligt länge och tjänat en för låg lön.

Och det här påverkar deras barn som känner att måste bidra till sina föräldrars försörjning.

Både Farida Al-Abani och Älvsjöbon Vian Tahir prioriterar annorlunda i sitt liv för att kunna stötta sina föräldrar.

Heltidsanställningar med hög lön blir viktigare än att leva efter egna värderingar, säger Farida Al-Abani.

– Det blir mindre valfriheter där jag verkligen skulle vilja leva på ett annat sätt men där jag idag inte har den möjligheten. Det är tråkigt att jag inte kan leva efter egna värderingar, säger hon.

Vian Tahir säger att pensionen är ännu en uppoffring som föräldrarna gör för att ge sina barn ett tryggt land att växa upp i.

– De har vandrat in i det här landet och får aldrig sluta att vandra. Det blir ytterligare en sån situation när de går i pension och därför funderar jag mycket på hur jag ska hjälpa till de när de väl går i pension, säger Vian Tahir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista