Åke Sjönnebring. Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio
Åke Sjönnebring. Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Åke från Rågsved drogfri efter 47 år

8:15 min

När Åke Sjönnebring var 12 år injicerade han amfetamin för första gången. Sen följde ett liv som narkoman i 47 år. 

Åke var uteliggare i 25 år och bodde bland annat i kojor på sjutton platser i Rågsvedsskogarna. Hans berättelse finns att läsa i boken Återvinning som bland annat består av berättelser från personer som är med i föreningen Musketörerna Rågsved.

Åke växte upp i Rågsved på 50- och 60-talet. Ett område som på ytan var välmående. Åke växer upp i ett bra hem men hamnar trots det på Slänten, ett ökänt område i Rågsved. 

– Man samlades och det blev mycket skit tidigt. Det var mycket droger och man skulle prova. Sen hamnade jag på pojkhem och ungdomshem och där inredde man flumrum i källaren. 

Mitt i missbruket sköter Åke sitt jobb och är helgpappa åt sin dotter.

– Missbruket har alltid funnits i mitt liv, trots att jag bildade familj men det blev en ohållbar situation. Jag valde missbruket för det var den enklaste och fegaste vägen. Jag sa upp mig själv och sen missbrukade jag fullt ut, berättar han. 

Nu har Åke varit drogfri i åtta år och det var tack vare Musketörerna Rågsved som han lyckades bryta sitt missbruk. 

– Jag var jäkligt trött och jag såg en chans. Att få vara med redan från början och bygga upp något. Att ge andra hopp, det finns inga hopplösa fall det gäller bara att hitta verktygen och tilliten till människor. 

– Jag har aldrig haft en tanke på att jag vill ta knark igen och har inte haft ett återfall. Men man får vara väldigt ödmjuk för det kan hända. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista