Tågskylt Stockholm Central
Foto: Viktor Mattson, Sveriges Radio

Trafikverket: Tågen rullar igen

0:45 min

Hundratusentals resenärer har försenats eller på annat sätt påverkats av ett tågstopp strax norr om Stockholms central. Orsaken var ett signalfel som upptäcktes på morgonen och först vid 18-tiden på kvällen meddelade Trafikverket att felet hade fixats.

Sedan åtta på torsdagsmorgonen gick inga tåg alls mellan Karlberg och Sundbyberg, Karlberg och Solna. Det här berörde SL:s pendeltåg, region- och fjärrtågen i SJ:s regi samt Arlanda Express.

– Det är ett datatekniskt fel. Signalerna är röda och det är stopp i tågtrafiken. Väldigt många tåg berörs. Det är förseningar och inställda avgångar på väldigt många linjer, sade Bodil Soneson, kommunikationsansvarig på Trafikverket tidigare under dagen.

Trafikverket lokaliserade felet till Karlbergs station i Stockholm. Repatörerna jobbade för högtryck för att åtgärda felet och först sattes en prognos att tågen skulle börja rulla 12.30, men vid lunch kom besked om att trafiken skulle komma igång tidigast 15.00.

Den prognosen höll dock inte heller utan först vid 18-tiden på kvällen kunde Trafikverket meddela att tågen börjat rulla som vanligt igen.

– Nu är det klart för trafiken att börja rulla. Arlanda Express-tågen går redan, och inom kort kommer pendeltågen och fjärrtågen också att rulla, säger Monica Näslund, presskommunikatör vid Trafikverket.

Hon betonar att resenärerna måste räkna med att det kan vara fortsatta förseningar i tågtrafiken under resten av kvällen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista