En av Samtrans bilar på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
En av Samtrans bilar på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Ny upphandling om kritiserade skolskjutsar

1:35 min

Stockholms stad ska nu påbörja en ny upphandling av skolskjutsar. Den här gången ska staden eftersträva bra kvalitet på tjänsterna och barn ska inte komma i kläm, lovar Olle Burell (S) skolborgarråd.

- Det som kommer skilja är att vi inte bara går på absolut lägsta pris, utan att företaget måste visa att de har kapacitet att göra det här på ett bra sätt. Det har ju bevisligen varit så att nuvarande utförare inte tagit höjd för antal förare och administrativ kapacitet. Och det ska vi se till att de inte gör med det nya avtalet.

Idag lämnade Stockholms skolborgarråd ett uppdrag till tjänstemännen att inleda nya förhandlingar om skolskjutsarna i staden. Som Radio Stockholm tidigare rapporterat har Samtrans, som har det nuvarande kontraktet, fått mycket kritik från skolor och föräldrar för många och stora förseningar men även för brister i kommunikation och bemötande. Och kommunen har vid flera tillfällen fått löften från Samtrans om åtgärder, bland annat fler bilar. Men problemen har fortsatt.

Och till P4 Stockholm berättar åkare och chaufförer att problemet är att de hellre kör vanlig taxi än för Samtrans, eftersom de då får ordentligt betalt.

Det nya avtalet är redan ett halvår försenat vilket innebär att det nuvarande avtalet med Samtrans i praktiken förlängs med ett halvår vilket innebär att företaget fortsätter köra skolskjutsar till slutet av 2016. Från oppositionens sida hade man önskat att staden agerat tidigare. Att avtalet skjuts upp kom av rent teknikska skäl, enligt Olle Burell,

- Det hedrar dem att de förstår att deras avtal har varit väldigt problematiskt. Skälet till att det dröjt är att vi väntat på nya EU-regler, men nu kommer det att dröja och då tänker vi inte vänta utan vi får utgå från de regler som gäller nu och se till att staden gör en bättre upphandling nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista