Tobias Aspelin. Foto: Josefine Sundström/Sveriges Radio
Tobias Aspelin. Foto: Josefine Sundström/Sveriges Radio

Skilsmässan skapade trauma

4:26 min

När Tobias var nio år skildes hans föräldrar och familjen delades på mitten. De två äldsta syskonen växte upp med pappan medan Tobias och hans lillasyster fick bo hos mamman.

Skilsmässan skapade ett trauma som fortfarande 38 år senare påverkar dem. 

– Jag har alltid gått och burit på det här och jag tror de flesta i min familj har gjort det. Sen pratade jag med en kompis som tyckte att jag borde göra något av det, säger Tobias Aspelin, som gjort dokumentären "Familjen som delades på mitten" som sänds på söndag i P1.

– Det var en klassisk skilsmässa på ett sätt men det som var speciellt var att de delade familjen rakt av. Man blir som en främling när man kommer till det här andra huset. 

Barnen fick helt olika liv. Föräldrarna hade helt olika ekonomi och uppfostrade barnen olika. Dessutom kunde föräldrarna inte prata med varandra alls. 

– Vi blev väldigt påverkade av deras känslor för varandra och sedan började de kriga. De använde barnen, de använde oss i kriget mot sig själva och jag och min lillasyster blev väldigt påverkade. 

Än i dag påverkar föräldrarnas skilsmässa Tobias. 

– Jag har gått i terapi hela mitt liv. Istället för att snacka så kan man göra något av det för att kommunicera i världen. Jag tror verkligen mina föräldrar gjorde sitt bästa men problemet är när man hamnar i konflikt. Jag tror att det är viktigt att backa och respektera varandra och kunna kommunicera om barnen efter en skilsmässa. 

Hur är er relation idag?

– Dokumentären har påverkat lite. Min pappa ringde min mamma efter sista gången jag var där och intervjuade honom. Det här var första gången jag fick höra deras version av den här tiden och vad de kände och upplevde. 

Lyssna på P1 Dokumentär: Familjen som delades på mitten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista