Miceal Bindefled, Foto: Josefine Sundström/Sveriges Radio
Miceal Bindefled, Foto: Josefine Sundström/Sveriges Radio

Bindefeld uppmärksammar minnet av förintelsen

5:02 min

Föreningen Zikaron fick i onsdags ta emot Bindefeldstipendiet som instiftats av Micael Bindefeld. Idag gästade Micael P4 Stockholm för att berätta mer om sitt engagemang, stiftelsen och stipendiaterna.

För ett och ett halvt år sedan instiftade Micael Bindefeld Bindefeldstiftelsen för att uppmärksamma minnet av förintelsen. I onsdags var det prisutdelning på Kungliga Operan med bland andra Kronprinsessan Victoria närvarande.

- Och dessutom ägde utdelningen rum i guldfoajén, det blir inte mycket glittrigare och glammigare än så. Men jag tror att jag är rätt bra på de där, att blanda olika världar. Jag tror också att man kan blanda stor seriositet med guld och prinsessor, det är det som ger genomslag också, säger Bindefeld.

Årets stipendiater är Adina Krantz och Nadine Gerson som driver föreningen Zikaron och som valdes ut bland drygt 50 ansökningar.

- Av 56 ansökningar så läser vi igenom och gallrar ner dem till fem stycken och sen får styrelsen rösta. Vad vi verkligen letar efter är ju just tredje generationens förintelse-anhöriga, vem ska ta över, hur ska de göra det och hur dom kan kommunicera på ett annat sätt till barn och ungdomar. Och vad Nadine och Adine gör är precis rätt in i vad vi letar efter, säger han.

Micael berättar att han kommer från en väldigt svensk men samtidigt en väldigt judisk familj.

- Min pappa kom till Sverige när han var drygt ett år gammal med min farmor och farfar som kom från Tyskland. Min farfar hade varit här från 1917 och fick då chansen till svenskt medborgarskap. Min farfars familj var tio stycken och av de tio var det bara tre som överlevde förintelsen, säger han.

Varför gör du det här?

- Därför att jag tror att jag under alla dessa år har lärt mig en väldig massa saker om kommunikation, jag har ett exeptionellt kontaktnät och att jag hade, med mina mått mätt, någon typ av förmögenhet som jag kunde göra vettiga saker med. Sammantaget det så kände jag väldigt starkt att jag kunde använda alla de här faktorerna för att faktiskt förmedla kunskap.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista