Leonardo DiCaprio som Hugh Glass i The Revenant. Foto: Fox Movies.
1 av 2
Leonardo DiCaprio som Hugh Glass i The Revenant. Foto: Fox Movies.
Från filmen The Revenant. Foto: Fox Movies.
2 av 2
Från filmen The Revenant. Foto: Fox Movies.

The Revenant - vildmarksäventyr i western

2:15 min

En matiné för vuxna pojkar, ett vildmarksäventyr, en maffigt bildsatt hämnarwestern. Så skulle man kunna beskriva Alejandro González Iñárritus nya film.

Det här är ett äventyr, en kamp för att överleva mot alla odds, det här är en matiné för vuxna pojkar skulle man kunna säga.

Alejandro González Iñárritu var förra årets stora vinnare på Oscarsgalan med filmen Birdman, och han kan bli det i år igen med den här filmen: The Revenant. Revenant kan översättas med återuppstånden, alltså en person som återvänder från de döda, vilket är precis vad Hugh gör. Det är 1800-tal, Hugh är och samlar skinn när gruppen attackeras av indianer. Han blir även själv attackerad av en björn i skogen och mycket svårt sårad. Det här är en western med hämnd som motor, hämnd men även kärleken till de närmaste som får honom att överleva.

Leonardo di Caprio gör rollen som Hugh och här kan han äntligen få sin första Oscar, efter att ha fallit ifrån på mållinjen tidigare. Filmen är över två och en halv timme lång, ett kraftprov för skådespelarna. Här syns också Tom Hardy i en häftig roll och en energimangling också för biopubliken.

Regissören Iñárritu brukar bjuda på svindlande bildlösningar i sina filmer, och här är det större och maffigare än vanligt. Vi är i vildmarken, med forsar, snöklädda berg, regn, lera och jord. Kameran sveper runt i bataljerna och går i närbild med DiCaprio när han rammas av björnhonan.

Det finns många orimligheter i Hughs överlevnad om man ska vara petig, men man kan också se det som magi, som drömmar eller bara en sjuhelvetes urkraft. Jag gillar The Revenant, den är häftigare än Tarantinos nya western. Mitt betyg blir en hyfsat stark fyra till The Revenant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista