Olivia Fredriksson
Olivia Fredriksson. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Få kommuner bygger ungdomslägenheter

1:12 min

Allt fler unga i Stockholms län saknar en egen bostad, men de flesta av länets kommuner planerar inte några nya ungdomsbostäder alls i år.

18-åriga Olivia Fredriksson i Värmdö säger att med dagens byggtakt har hon ingen chans att få en ungdomslägenhet i kommunen under sin livstid.

– Då får jag vänta i ungefär 217 år eftersom jag inte har så lång kötid.

217 år, då kanske du inte är kvalificerad för den där lägenheten längre?

– Nej, då är man inte så ung längre.

I Länsstyrelsens senaste bostadsmarknadsenkät har kommunerna fått svara på hur många ungdomslägenheter som planeras för 2016. I Värmdö, liksom i ytterligare 21 av länets 26 kommuner är antalet planerade ungdomsbostäder noll.

Olivia Fredriksson tror inte att hon har någon större chans att bo kvar på Värmdö när hon flyttar hemifrån.

– I ung ålder väldigt väldigt liten. Det finns inte så jättemycket lägenheter på Värmdö och det finns speciellt inte så mycket billiga lägenheter på Värmdö, och som student har man inte så jättemycket pengar så där blir det problem.

Hur känns det att det är så här?

– Det finns ju mycket bostäder men det som irriterar mig är att de ofta blir snodda av folk som vill flytta ut på Värmdö inifrån stan eller från Hammarby Sjöstad, och det är ju jättesvårt för oss ungdomar att konkurrera med dem som har väldigt mycket pengar. Därför blir jag väldigt ledsen och samtidigt irriterad då jag vet att chansen är så himla himla liten för mig att få en bostad på Värmdö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista