Huddingeeleverna Fatou Camara och Elif Yildiz. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm
Huddingeeleverna Fatou Camara och Elif Yildiz. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Unga skeptiska till åldersgräns på Facebook

3:11 min

Unga dömer ut förslaget om åldergräns och löfte från föräldrarna för att få delta. Men de gymnasieelever i Huddinge vi träffade idag tror bara att det här kommer öka fusket, så att inga regler hålls.

EU:s nya bindande dataskyddsdirektiv innebär att det inom två år blir  åldergräns i Sverige för att få använda sociala medier.  

Barn som är yngre än 16 - och i vissa fall 13 år - måste då be sina föräldrar om lov för att få använda populära sociala medier som till exempel Facebook och Instagram.

– Det är ju en bra tanke att föräldrarna ska kunna veta vad deras barn gör på sociala medier, eftersom det finns så mycket konstigt på Internet, säger Alva.

– Problemet är att det är så många yngre som har Facebook idag, och då blir det svårt att ändra på. 

Hennes kompis Melanie menar att om många 10-åringar och kanske yngre är på FB och Instagram idag, hur ska det bli om två år? Ska de helt plötsligt behöva få tillstånd av sina föräldrar då - det verkar kosntigt säger hon.

De går båda två  i gymnasiet i Huddinge och är tydligt skeptiska till nyttan av att införa 16-årsgräns för att få använda sociala medier.

- En bra tanke som inte går att genomföra i praktiken, menar Alva och Melanie.

De får medhåll av Fatou Camara och Elif Yildiz, som går första året på Huddingegymnasiet.

– Det  blir svårt att kontrollera den nya lagen säger de.

– Den som vill kommer bara att kunna bluffa om sin ålder, säger Fatou Camara till P4 Stockholm.

- Jag tror inte att jag skulle prata med mina föräldrar  om gränsen gällde idag, säger Elif Yildis.

– Det är klart, om det var en hård ålderskontroll, så att man var tvungen skulle jag ju göra det, annars tror jag att jag skulle bluffa, precis som många andra säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista