Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
Stort polispådrag i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Stort polispådrag i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.

Våldsamma attacker i Stockholm

En stor grupp svartklädda och maskerade personer ska enligt Aftonbladet ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området runt centralstationen i Stockholm igår kväll. En person greps i samband med våldsamheterna, men har nu släppts och brottsmisstankarna kvarstår.

En stor grupp svartklädda och maskerade personer ska enligt Aftonbladet ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området runt centralstationen i Stockholm under kvällen. Före attacken ska rasistiska flygblad ha spridits. 

Sveriges Radios reporter rapporterar att minst åtta polisbussar och flera bilar med tungt utrustade kravallpoliser befunnit sig vid centralstationen under kvällen. 

En poliskälla säger till Aftonbladet att olika grupper bestående av såväl fotbollshulliganer och nazister rört sig i city.

Enligt tidningen ska en stor grupp svartklädda och maskerade personer ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området runt centralstationen under kvällen. I en film som Aftonbladet publicerat syns hur ett stort svartklätt, maskerat gäng ger sig på ett antal väktare vid Sergels torg. Före attacken ska rasistiska flygblad med rubriken "Det är nog nu" ha spridits, riktat mot "gatubarnen" vid Centralen. 

"40-50 nazister i centrala Sthlm som slagit alla icke-vita de sett..", skrev Daniel Riazat, vänsterpartistisk riksdagsledamot, på Twitter under kvällen.

Polisen ville inledningsvis inte kommentera för Sveriges Radio om det var något speciellt med insatsen utan hänvisade till att ovanligt många människor rörde sig ute på grund av milt väder. 

– Det rör sig om en vanlig lönehelg, sade Albin Näverberg, pressinformatör vid Stockholmspolisen, till TT tidigare under kvällen. 

Senare bekräftade han via polisens hemsida att en person har gripits för misshandel och att fem personer omhändertagits - en för våld mot tjänsteman, en för brott mot knivlagen och de övriga för att ha stört ordningen.

Arrestinspektör Fredrik Nylén säger till Sveriges Radio att han inte vet mer än att en man gripits efter att ha slagit en polis. Ytterligare tre personer har omhändertagits för att ha stört den allmänna ordningen. Alla fyra kommer "eventuellt från samma sällskap", säger Nylén.  

Enligt Nylén är polisinsatsen som pågick vid centralen under kvällen avslutad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista