Nya betalstationer för trängselskatt på Essingeleden i Stockholm togs i bruk fr o m 1 januari 2016. Foto: Marcus Ericsson / TT
Nya betalstationer för trängselskatt på Essingeleden i Stockholm togs i bruk fr o m 1 januari 2016. Foto: Marcus Ericsson / TT

Tiotusentals färre fordon på Essingeleden

1:31 min

Sedan trängselskatt infördes på Essingeleden har trafiken minskat med tiotusentals fordon per dag. Restider har kortats och trafiken flyter betydligt bättre, vilket enligt forskare också är en fråga om välfärd.

– Det blir mindre köer och vi ser färre köer vid påfarterna bland annat vid Södra Länken. Som mest har restiden söderut kortats med mellan 5 och 7 minuter, säger Birger Höök som är projektledare för trängselskatten i Stockholm förklarar dom omedelbara effekterna på trafiken.

Trängselskatten på Essingeleden har hittills gjort att perioden när det är riktigt tjockt, morgon och kväll blivit kortare, samtidigt som flödet dagtid fungerar bättre.

Det här innebär samhällsekonomiska vinster då arbetsresor- och transporter gynnas.

– Varje minut spelar stor roll och det vi ser nu är att vissa tider på dagen har gått ned ganska mycket. Andra tider på dagen när det är som allra värst då är det fortfarande som allra värst, säger Jonas Eliasson som är professor i transport system vid KTH.

Men kommer man lite före eller efter toppen går det att se ganska stora effekter och att ett antal personer får kortare restid kommer på sikt att märkas på flera områden

– Frigjord tid omsätts i olika typer av arbetsmarknads effekter, alltså att folk kan jobba lite längre om de vill. Det finns även några som kommer att gå från arbetslöshet till sysselsättning, säger Jonas Eliasson som är professor i transport system vid KTH.

Runt 350 miljoner per år beräknas komma in från trängselskatten på Essingeleden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista