Karta visar orterna längs föreslagna snabbtågstationer. Grafik: Sveriges Radio.

Flemingsberg kan få station för snabbtåg

"Innebär att Flemingsberg kan växa"
1:18 min

Flemingsberg i Huddinge är en av de orter som kan få en station för det nya höghastighetståget som ska knyta ihop Sveriges tre största städer.

– Vi har blivit en av de 16 kommuner som utsetts få ett bud i förhandlingen om stationer som berörs av höghastighetstågen. Och det budet kommer vi få under eftermiddagen , säger Malin Danielsson (L), kommunalråd i Huddinge kommun. 

Tanken är att höghastighetstågen ska kunna åka mellan Stockholm - Göteborg på två timmar och Stockholm - Malmö på två och en halv timme. Enligt Trafikverket kommer järnvägen kosta mellan 190-330 miljarder kronor.

Med dagens förhandling som går under namnet Sverigeförhandlingen, går förhandlingen in i ett nytt skede. På måndagseftermiddagen kommer alla berörda kommuner att  få ett förslag på vad de kan bidra med i satsningen. 

Malin Danielsson (L), kommunalråd i Huddinge menar att det vore väldigt positivt för Flemingsberg att få en tågstation.

– Det innebär att Flemingsberg kan växa till den regionala kärna som vi ser att det har potential att bli med 20 000 nya arbetsplatser och 7000 nya bostäder. 

Vad kan ni erbjuda?

– Vi vet inte ännu vad Sverigeförhandlarna lägger för bud. Det man diskuterat tidigare är antalet bostäder och en eventuell medfinansiering. Så vi får se vad de lägger för bud, så får vi ta hem det och granska det. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".