Ross Tensta Gymnasium tar fram ny handlingsplan för våldsamma situationer eller hot mot skolan. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Ross Tensta Gymnasium läggs ned. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Ross Tensta gymnasium läggs ned

0:59 min

Efter Skolinspektionens mycket kritiska rapport som kom idag har Stockholm stad beslutat sig för att lägga ner Ross Tensta gymnasium i västra Stockholm.

I rapporten från Skolinspektionen beskrivs ingående kaosartade lektioner, hotfulla konflikter, lärare som har gett upp och elever som har tagit makten.

Situationen har blivit så kaotisk att skolborgarrådet Olle Burell (S) säger till P4 Stockholm att man beslutat att stänga skolan i sin nuvarande form.

Men skolans rektor Sofie Abrahamsson säger att skolan inte ska lägga ner, hur kommer det sig att hon har en annan uppfattning?

–Den kommer att återuppstå som Tensta Gymnasium 2.0, men Ross Tensta med Ross-konceptet kommer inte att fortsätta, utan vi använder den här tiden när skolan ska renoveras till att utforma en ny gymnasieskola som jag hoppas ska kunna bli en nystart.

När togs det här beslutet?

–Det har tagits gradvis och jag kan säga att jag idag när jag läste den här rapporten kände att det finns ingen andledning att inte nu besluta att Ross-konceptet inte är den del av den här nystarten.

Under våren kommer eleverna att få gå kvar med förstärkt stöd i form av extra lärare, kamratstödjare etc. Utbildningsförvaltningen analyserar just nu skolinspektionens rapport för att se var de ska skjuta in sina resurser.

Alla elever kommer efter sommaren att flyttas till andra skolor i närområdet.

Den planerade renoveringen av skolan som skulle gjorts från hösten 2017 har nu tidigarelagts till 2016. Efter renoveringen kommer skolan att byta inriktning till en mer yrkesinriktad utbildning säger skolborgarråd Olle Burell.

Tidigare idag kom beslutet från Skolinspektionen om ett föreläggande med vite på 2,5 miljoner kronor, om inte Stockholms stad snabbt gör något åt de allvarliga bristerna på Tensta Ross gymnasium.

Av de sju områden på skolan som myndigheten gått igenom får fem underkänt, däribland undervisning och lärande, och trygghet och studiero. Inspektörer har suttit med på 35 lektioner och beskriver hur eleverna tittar på film på sina mobiler med högtalaren på, filmer som INTE har något med lektionen att göra. Elever som pratar högljutt med varann från det ena hörnet av klassrummet till det andra och som hela tiden kommer och går. Flera av lektionerna har varit är så röriga att de inte alls gått att genomföra.

Enligt de elever som myndigheten intervjuat är undervisningen inriktad på E-nivå, vilket är det lägsta betygssteget, anledningen skulle vara att lärarna inte tror att de kan prestera mer. De elever som frågat efter svårare uppgifter har hänvisats till Skolverket.

Skolan som har nära 600 elever, får även kritik för att de inte motverkar kränkande behandling. Under hösten stängde skolan sin verksamhet under två dagar då det varit omfattande konflikter med hot och våld mellan elever. Nu konstaterar skolinspektionen att den trygghetsgrupp som drogs igång inte gett något resultat. Inget har förändrats på skolan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista