Nichol Olguin
1 av 2
Nichol Olguin. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Aidin Zandian
2 av 2
Aidin Zandian, ordförande i jagvillhabostad.nu i Stockholm. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Bostadskön i Stockholm växer snabbt

2:08 min

Bostadskön i Stockholm har sedan årsskiftet ökat med mer än 250 personer om dagen. Många unga är fast i ett ständigt flyttande mellan olika andrahandsboenden.

Nichol Olguin har flyttat två gånger om året de senaste åren.

– Det är jobbigt. Det är jättejobbigt att flytta runt, man kan aldrig ha sina egna saker. Bara flytten är jobbig, alla tycker ju att det är jättejobbigt att flytta, så att det är jobbigt, säger Nichol Olguin.

Så vad har du kommit fram till?

– Min strategi är väl att ta det lite som det kommer, och inte fokusera så mycket på boendet. Det är period nu, jag får spara lite pengar så att jag till slut kan köpa en lägenhet.

Om det fanns förstahandskontrakt. Hur skulle du se på det?

– Det hade ju varit det bästa. Då är man inte heller låst till några lånade pengar. Men det känns som om det är lite långt bort.

Vilka tror du att det är som drabbas mest av att bostadssituationen är som den är?

– Det är ju de unga framför allt, tror jag. Unga och de som inte lever i tvåsamhet, för det är ettorna och tvåorna som är de mest efterfrågade idag och de är svåra att få tag i.

– Vi lever i ett individualistiskt samhälle, men ändå är det så svårt att vara det och bo själv till exempel. Det är allt vanligare att bo i kolletiv och tillsammans med folk.

Förra året förmedlade bostadsförmedlingen i Stockholm drygt 12 000 bostäder, och det var rekordmånga.

Men trots det växer bostadskön rekordsnabbt, bara sedan årsskiftet har fler än 8 000 nya bostadssökande ställt sig i kön.

Aidin Zandian är Stockholmsordförande i organisationen jagvillhabostad.nu. Han säger att det är ett stort problem att så få unga kan få hyreskontrakt.

– Unga vuxna är ju inte en homogen grupp människor men de har några saker gemensamt. Det brukar ofta vara att man inte har pengar nog för att betala kontantinsatsen till en bostadsrätt och att man inte har tillräckligt med kötid för att få en hyresrätt, säger Aidin Zandian.

– Så det handlar ju om att bygga bostäder som unga vuxna kan efterfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista