Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.
Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.

Särskild polisstyrka mot medborgargarden

0:33 min

Stockholmspolisen har upprättat en särskild polisstyrka för att jobba mot medborgargarden. Insatsen görs efter att maskerade män gått samman för att attackera flyktingbarn.

Polisen kopplar också samman fredagens våldsamheter med lördagens flyktingfientliga demonstration i centrala Stockholm.

Sammanlagt 14 personer har efter helgens händelser frihetsberövats i utredningar om bland annat stämpling till grov misshandel och våld mot tjänsteman.

Poliser i den nya styrkan ska röra sig runt om i Stockholm,
främst i centrala delarna av stan men hur många som ingår i insatsstyrkan vill polisen inte uppge.

– Det gäller att få en bild av vad som hände och vilka de olika aktörerna är. Är det en trend eller en engångsföreteelse? Samtidigt har vi en operativ resurs som ska jobba förebyggande framöver, säger kommenderingschef Christer Birgersson.

Samtidigt utreder polisen vilka grupperingar som var inblandade i helgens händelser för att kunna förhindra framtida brott.

– Det finns uppgifter om att det är risksupportrar och det finns uppgifter om att det är andra extremister, säger Christer Birgersson.

Inga av de attackerade flyktingbarnen har gjort några polisanmälningar, men polisen hoppas kunna spåra dem.
– Vi har videomaterial som vi tittar på och ser om vi kan se brott begås. Då kommer vi försöka leta rätt på både gärningsmän och målsägare, säger Christer Birgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista