Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich and Maria Alekhina från Pussy Riot. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/TT.
1 av 4
Nadezhda, Yekaterina och Maria från verkliga Pussy Riot. Foto: AP Photo/Misha Japaridze.
Foto: Roger Stenberg.
2 av 4
Från repetitionerna på Dramaten. Foto: Roger Stenberg.
Regissör Malin Stenberg. Foto: Anders Wiklund / TT
3 av 4
Regissör Malin Stenberg. Foto: Anders Wiklund / TT
Regissör Malin Stenberg och en skådespelare Karin Bengtsson från Pussy Riot - en punkbön. Foto: Sveriges Radio.
4 av 4
Regissör Malin Stenberg och en skådespelare Karin Bengtsson från Pussy Riot - en punkbön. Foto: Sveriges Radio.
P5 STHLM

Pussy Riots aktion visas på Dramaten

3:32 min

Den ryska punk- och aktivistgruppen Pussy Riot kommer till Dramaten i Stockholm - i form av den redan omtalade pjäsen Pussy Riot - en punkbön.

Pussy Riot var från börjat ett punkband bestående av ett tiotal kvinnor som lyfte frågor om jämställdhet och yttrandefrihet genom sin musik. Gruppen genomförde ofta aktioner med tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.

2012 dömdes tre av medlemmarna till fängelse för huliganism efter ett regimkritiskt uppträdande i en katedral i Moskva - utan kyrkans tillstånd.

Domen uppmärksammades över hela världen. Många ansåg att hela åtalet stred mot yttrandefriheten och flera världsartister - som Madonna, Björk och Paul McCartney - uttalade sitt stöd till Pussy Riot.

I pjäsen Pussy Riot - en punkbön får publiken på Dramaten följa de tre kvinnorna innan, under och efter händelserna i den ryska katedralen. 

– Den visar unga, enormt intelligenta och smarta tjejer som gör uppror mot patriarkala strukturer. Pussy Riot har ju nosat upp någon slags osynlig gräns för etik, moral, lag och ordning i Ryssland och skapat enorm politisk debatt, säger regissör är Malin Stenberg. 

– De är några slags övermänniskor. Att de lyckas med det här ger mig väldigt mycket hopp om världen - att man kan förändra och stå fast vid sina ideal - i och med att det har hänt på riktigt, säger skådespelaren Karin Bengtsson.

Vad kan man förvänta sig av pjäsen?

– Ett jäkla ös! Det är en otroligt engagerande historia som innehåller både kärlek och politik. Det är en slags thriller, säger regissör är Malin Stenberg. 

Skådespelaren Karin Bengtsson säger att hon har lärt sig mycket om gruppen och är imponerad över kvinnornas starka politiska övertygelse om mänskliga rättigheter.

– De är otrolig konstnärligt och politiskt tänkande och behövde vara lite gränslösa för att klara den här grejen. Och sen när de får hela världspressen på sig lyckas de hålla sin linje - även genom hela rättegången.

Idag har kollektivet Pussy Riot blivit en rörelse som växt över hela världen - även om Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich och Maria Alekhina blivit ansiktet utåt för Pussy Riot.

– Man tar på sig en luva och blir Pussy Riot och kan vara anonym, säger regissör är Malin Stenberg. 

Läs mer om pjäsen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista