Byggkranar på ett bostadsbygge på Kungsholmen. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Byggkranar på ett bostadsbygge på Kungsholmen. Foto: Anders Wiklund/Scanpix Foto: ANDERS WIKLUND / TT

"Ställ politiker till svars"

1:55 min

Bostadskön i Stockholm växer och det byggs för få bostäder. Vad behövs för att fler ungdomslägenheter ska byggas? Debatt mellan MUF och SSU.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om allt färre ungdomslägenheter och allt längre bostadskö. Hur ska man komma ut på bostadsmarknaden som ung?

Under debatten mellan Sofia Fölster, ordförande MUF Stockholm, och Jesper Lindholm, ordförande SSU Stockholm, lades flera konkreta förslag fram.

– Vi har inte längre en bostadsbrist, vi har en bostadskris. Nu behövs handling. Vår bostadsmarknad är helt sönderreglerad. Det är inte okej. Byggnadsprocessen behöver förenklas. Man kan göra upp med bullerregler och detaljkrav, säger Sofia Fölster, ordförande MUF Stockholm. 

– Regeringen förenklar byggnadsprocessen nu och man kommer sänka bullerreglerna för bostäder för unga, säger Jesper Lindholm, ordförande SSU Stockholm.

– Minska möjligheterna att överklaga, lätta på bullerregler och strandskydd, få fram mark och ställ alla politiker till svars som stoppar mark, säger Sofia Fölster. 

– Alla kommunpolitiker borde ställa krav på byggföretagen att minst 25 procent borde vara hyresrätter. Vi borde se till att det blir ett straff för de kommuner som sitter på mark men inte frigör den, säger Jesper Lindholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista