Entréen till Karolinska sjukhuset i Solna. Den kritiserade kirurgen Paolo Macchiarini.
KS inleder nu en utredning av de tre operationer som genomfördes på sjukhuset av Paolo Macchiarini. Foto: Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Ny granskning av kritiserad KI-kirurg

"Det har inkommit nya uppgifter"
1:39 min

Karolinska universitetssjukhuset ska granska den kritiserade KI-kirurgen, Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset, uppger sjukhuset för TT. 

Utredningen ska ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter kommer även oberoende, externa experter att ingå i utredningen.

Utredningens syfte, skriver sjukhuset, är att "klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas i dag på ett sjukhus i USA.

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare, vid flera tillfällen, hävdat att dessa operationer var motiverade. Enligt sjukhuset var de tre patienterna så sjuka att det inte fanns något alternativ.

Karolinska institutet har tidigare sagt att det också ska granska Paolo Macchiarinis förehavanden. Paolo Macchiarini misstänktes tidigare för forskningsfusk, men friades av institutets rektor, trots att den oberoende granskaren professor Bengt Gerdin ansåg att det fanns fog för misstankarna.

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna.

Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter. 

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".