Eriksdalsbadet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Eriksdalsbadet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix Foto: Hasse Holmberg

Eriksdalsbadet satsar på trygghet

3:13 min

Eriksdalsbadet har uppmärksammats på grund av flera fall av sexuella ofredanden, och man har försökt med olika typer av åtgärder för att alla ska känna sig trygga.

– Dels har vi tagit hjälp av Södermalmspolisen för att hjälpa oss i frågorna och de har hjälpt oss civilt. Vi har även tillsatt mer personal. Vi söker även utökat kameratillstånd på flera ställen i simhallen, säger Sara Franzén Shilwan, chef Eriksdalsbadet. 

– Vårt ansvar är att se till att det är ordning och reda. Svårigheten har varit när vi haft så mycket besökare och där vi sett en oreda och där vi haft en hel del ökat sexuellt ofredande hos oss. 

Det var i november och december förra året som de sexuella ofredandena ökade på Eriksdalsbadet. I januari införde badet könsseparerade bubbelpooler efter önskemål. Nu ska Idrottsförvaltningen samarbeta med Socialförvaltningen.

– Vi måste få en samsyn på hur det här ska gå till när vi har många ensamkommande som kommer till oss. Och vad vi önskar att de informeras om innan de kommer till oss, säger Sara Franzén Shilwan.  

Nu kommer även Eriksdalsbadet införa utbildning för ensamkommande flyktingbarn. 

– Sen oktober har vi sett ett större stök. Det är inte bara de utan även andra ungdomar. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista