Anticimex är ett av de företag som utför husbesiktningar. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
Anticimex är ett av de företag som utför husbesiktningar. Foto: Ulf Bungerfeldt/SR

Allt fler tvister kring husköp

1:51 min

Det är svårt att skydda sig mot dolda fel när man köper hus. Att huset är besiktigat är ingen garanti för att huset är felfritt.

– Om fel upptäcks i fastigheten kan det bli riktigt besvärligt, säger Huddingebon Fredrik Mattson som hittade massor av mögel i sitt nyköpta hus.

–Vi blev torra i halsen, kliande ögon och värst var det för vår nyfödda son som fick svårt att andas av inomhusluften i huset. Det ledde till att min son och flickvän fick flytta hem till min svärfar, berättar Fredrik Mattson.

–Nu pågår saneringsarbete i huset, och det kommer ta flera månader innan vi kan flytta in, säger han.

På dagens överhettade bostadsmarknad är köptrycket hårt, det gäller ofta att slå till snabbt, och det är lätt att i trampa fel i hastigheten.

Konsumenternas Försäkringsbyrå, dit missnöjda köpare kan vända sig, vittnar om att antalet tvister vid husförsäljning ökar.

Fredrik Matsson råkade illa ut och vill nu gärna varna andra husspekulanter.  Villan som familjen köpte var besiktigad av Anticimex som i samarbete med mäklaren undersökte huset och skrev ett protokoll där alla anmärkningar noterades.

Efter inspektionen fick säljaren möjlighet att teckna en försäkring mot dolda fel, samtidigt som köparen med hjälp av protokollet kunde skapa sig en bild av hur huset mådde.

Ett plus både för säljare och köpare var det tänkt, men enligt Fredrik Mattson var villan i mycket sämre skick än vad han kunde utläsa av Anticimex protokoll, så den besiktningen ger han som köpare inte mycket för.

–Vi invaggades i en falsk trygghet. Det är nog så att vi var alltför naiva, men det känns helt klart så att dolda-felförsäkringen var ett sätt för säljaren att friskriva sig från alla krav, inget annat, säger han till P4 Stockholm.

Anticimex håller inte med eftersom det i protokollet finns en notering om ökad risk för mögel och det fick köparen veta, säger företagets besiktningsexpert Per Bergström.

– Ett hus vi besiktigat har inspekterats efter alla konstens regler, men det är inte någon garanti för ett felfritt hus, säger han till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista