Entrén till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT.

KS ändrar sig om utredningen av kirurg

1:29 min

Karolinska universitetssjukhuset svänger nu i frågan om granskningen av den kritiserade kirurgen Paolo Macchiarini. Sjukhuset har fått kritik för att man planerade att själv granska kirurgen. Nu har man istället bestämt att utredningen helt och hållet ska skötas externt.

– Vi har varit måna hela tiden om att ha en stor andel externa personer i den tänkta utredningen. Nu har vi haft lite tid att fundera och också tagit intryck av synpunkter som har framkommit. Så vi anser, och det här beslutet har jag fattat tillsammans med sjukhusdirektören, att för att få en trovärdighet i den ambitiösa och noggranna utredningen som vi önskar så är det bättre att ha en helt extern utredning, säger Karolinska universitetssjukhusets chefläkare Nina Nelson Follin.

Det handlar om tre patienter som fått syntetiska stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade utan att metoden först hade testats på djur. Två av patienterna har avlidit. Karolinska universitetssjukhuset har tidigare försvarat operationerna med att patienterna var så sjuka så att det inte fanns några alternativ.

Samtidigt pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

När Karolinska universitetssjukhuset berättade om den kommande granskningen i dag sa Nina Nelson Follin att utredningen skulle skötas av både externa och interna utredare. Men användningen av interna utredare mötte omedelbart kritik – och nu svänger man alltså i frågan. Det är dock ännu inte klart vem som ska leda utredningen.

– Nej, det är inte fastställt än. Vi har ju inte färdiga personer klara än, så det kan jag inte svara på, säger Karolinska universitetssjukhusets chefläkare Nina Nelson Follin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista