Stockholmarna gav sig ut i snövädret för att åka skidor på bland annat Gärdet. Kaknästornet i bakgrunden. Foto Erik Mårtensson / TT.
Foto Erik Mårtensson / TT.

Stockholm på väg mot vinter-OS

1:30 min

Stockholm utreder möjligheterna att ansöka om att få anordna vinter-OS år 2026.


Stockholm skulle inte klara av att anordna alla sporter själv vid ett olympiskt spel själv, utan vänder sig till Åre, i Jämtland, 65 mil härifrån, för att de ska ta nedförsåkningssporterna.  

– Stockholm har nästa allting på plats som man behöver för ett OS, så att investeringsbehovet just för OS är litet och det man behöver investera är sånt som kommer att höja livskvaliteten i regionen också efter OS, säger Staffan Lindeberg, ordförande för Sveriges olympiska kommitté.

Enligt den Svenska Olympiska Kommittén kommer ekonomin gå ihop.

– Det viktigast är att IOK idag lämnar bidrag på 7 miljarder kronor, för de som anordnar OS. Och det betyder att det går ihop, det kan till och med lämna pengar över till en efterbruksfond som man kan hantera driftskostnader på olika anläggningar efter ett OS.

Karin Wanngård, (S) Stockholms finansborgarråd säger till P4 Stockholm att hon inte är säker på att ekonomin går ihop

– Långsiktiga vinsten är att ju i form utav att ha Stockholm på världskartan, att många vill besöka Stockholm och att jobben växer. Men hur man beräknar det på olika sätt, det vore kul om det går plus, och jag ser ju plus i värdet.

Pengamässigt kan det väl inte vara en vinstaffär?

– Det måste jag få svar på i vidare utredning men det låter osannolikt, säger Karin Wanngård.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista