Markus Pettersson som Don José och Miriam Treichl som Carmen.
1 av 2
Markus Pettersson som Don José och Miriam Treichl som Carmen. Pressfoto: Mats Bäcker
Miriam Treichl som spelar Carmen, och koreografen Örjan Andersson. Foto: Julia Kero/ Sveriges Radio
2 av 2
Miriam Treichl som spelar Carmen, och koreografen Örjan Andersson. Foto: Julia Kero/ Sveriges Radio

En klassisk opera i rörelse

2:24 min

Det är inte en dansföreställning med sång. Inte heller en klassisk opera med dans. Utan en mix av två världar. Snart dras ridån upp för Carmen Moves

En ny version av den franska operaklassikern Carmen från 1875 sätts upp på Folkoperan inom kort. Eller är det baletten av den ryske kompositören Rodion Sjtjedrin som vi kommer att få se?

Sanningen är att det är en korsbefruktning av både opera och dans. Föreställningen heter Carmen Moves, och är som det låter på namnet en sammansvetsning av olika konstformer.

– Man får teater, dans, musik och sång. Man får allt, säger Miriam Treichl som spelar Carmen. Hon fortsätter:

– När allt fungerar är det väldigt berörande. Önskar att alla i rummet sugs in i föreställningen och känner att man varit här och nu. Exakt vad publiken ska känna har jag ingen önskan om, bara att man har känt.

Koreografen Örjan Andersson har jobbat hårt med att få in rörelse i pjäsen. Han har gett de medverkande olika uppgifter som de har fått lösa fysiskt, med sagan Carmen som "en slags springpunkt". 

– Vi berättar ganska linjärt. Förhoppningsvis kommunicerar vi både skratt och gråt, säger Örjan Andersson.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista