Prideflaggan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Prideflaggan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix Foto: Bertil Ericson / TT

Hjälper nyanlända HBTQ-personer

RFSL Newcomers bildades efter att man såg ett behov av att nyanlända HBTQ-personer behövde stöd eller information om sina rättigheter vid ankomsten.

Tine Alavi och Jasminé Mehho driver den nationella delen av RFSL Newcomers, som idag är både en stödverksamhet och en social mötesplats som finns i 15 olika orter runtom i Sverige. 

– En vanlig arbetsdag kan innebära att prata i telefon och svara på mejl från folk i hela landet, ordna aktiviteter eller följa med någon till Migrationsverket, säger Tine Alavi och Jasminé Mehho.

– Det är kul men också jobbigt, vi får möta många erfarenheter och svårigheter. Vissa är oroliga över flyktingpolitiken i Sverige och vad det innebär för dem.

– Många har också hört att Sverige är ett fritt och HBTQ-vänligt land, och sen kan de hamna på ett boende långt ifrån närmaste RFSL-kontor och långt ifrån ett sammanhang där de själva vill vara.  

– Vi har märkt av ett stort engagemang, men det behövs alltid fler volontärer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".