Två utbrända bilar mellan Sätra och Skärholmen. Foto: Agapi Kosmidou.
Arkivbild. Foto: Agapi Kosmidou.

Fler poliser till Stockholms problemområden

1:15 min

I en ny, ännu opublicerad polisrapport, pekas fyra områden i länet ut som särskilt utsatta. Polisen menar att det krävs insatser från flera myndigheter för att få bukt med problemen.

Det är Aftonbladet som idag publicerar delar av rapporten som NOA tagit fram, och i den pekas fyra områden ut som särskilt brottsutsatta.

Det är Ronna, Geneta och Lina i Södertälje, Husby och Rinkeby/Tensta i Stockholm samt Hallunda/Norsborg i Botkyrka.

I rapporten beskrivs de här områdena som särskilt problematiska när det gäller kriminalitet och att det krävs insatser från flera myndigheter för att komma tillrätta med problemen. Diana och Josefin bor i ett av de utpekade områdena, Norsborg i Botkyrka och de känner igen sig i rapporten.

– De bränner bilar i centrum. Och några skottlossningar har man hört.

Enligt Aftonbladet som tagit del av rapporten, så har polisen klassat riksområden i landet. I rapporten delas områden upp i tre kategorier: Utsatta områden, Riksområden och Särskilt utsatta områden.

Jörgen Olsson, närpolischef i Järva säger att det här inte är några nyheter.

– Rapporten har ju tagits fram för att vara ett underlag för beslutsfattare och idag lovar ju inrikesministern Anders Ygeman mer resurser. Jag vill använda de pengarna till såkallade områdespoliser, som kan vara på plats och hålla ordning men också vara positiva förebilder.

Tomaj Keyvani, områdesutvecklare i Botkyrka, säger att polisen har en uppgift.

– De tar hand om symptomen. Men det du och jag borde prata om är egentligen sjukdomen, inte symptomen. Vi borde prata om varför vissa kommuner tar sitt ansvar, planerar och bygger för människor som inte har några pengar och varför vissa kommuner inte gör det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista