Sylvester Stallone och Michael B Jordan i Creed. Foto: SF.
1 av 4
Sylvester Stallone och Michael B Jordan i Creed. Foto: SF.
Eddie Redmayn (t.v) som Lili Elbe och Alicia Vikander (t.h) som Gerda Wegener i "The Danish girl". Foto. AP/TT.
2 av 4
Eddie Redmayn (t.v) som Lili Elbe och Alicia Vikander (t.h) som Gerda Wegener i "The Danish girl". Foto. AP/TT.
Mattias Varela och Edgar Ramirez i Point Break. Foto: Noble Entertainment.
3 av 4
Mattias Varela och Edgar Ramirez i Point Break. Foto: Noble Entertainment.
Stine Fischer Christensen i Under Pyramiden. Foto: Scanbox Entertainment.
4 av 4
Stine Fischer Christensen i Under Pyramiden. Foto: Scanbox Entertainment.

"Rocky berör mer än på länge"

4:59 min

40 år efter att första filmen kom är Rocky tillbaka. Sylvester Stallone har Oscarsnominerats för rollen, liksom Alicia Vikander för rollen i The Danish Girl. Björn Jansson sätter betyg.

Första Rocky-filmen, som kom 1976, var en sån där mot-alla-odds-film som älskades av många. Sen dess har det gått utför med Rocky-filmernas kvalitet - mer nävar än hjärta, mer action än drama.

Nu när Sylvester Stallone är tillbaka med sin sjunde Rockyfilm är tempot långsammare igen. Här finns en berättelse om den åldrande Rocky Balboa. Han sitter på sin restaurang när en ung boxare kommer in. Han vill ha Rocky som tränare - ingen annan.

Det visar sig att han är Apollo Creeds son - boxaren som Rocky tog titeln från i första filmen och som sen, i en senare film, dödades i ringen av en av Rockys verkliga fiender.

Det som lyfter nya Rocky-filmen är att Sylvester Stallone låter Rocky vara sliten - en man som ser slutet och som tampas med sin egen rädsla.

Rocky ställer den unge boxaren framför spegeln och säger att där har du din svåraste motståndare - i ringen och i verkliga livet.

Creed är ingen märklig film, och den avslutande boxningsmatchen är som oftast i boxningsfilmer knappast realistisk, men den berör på ett sätt som Rocky inte gjort sen Oscarsgalan 1977.

Alicia Vikander har fått sin största roll hittills i The Danish Girl, i alla fall om man räknar fina priser och Oscarsnomineringen hon har fått. Det är rollen som rik maka till Einar Wegener - den förste som genomgick ett könsbyte i världen.

Gerda, som Alicia heter i filmen, går igenom mycket i filmen. Hon beslutar sig för att stödja sin man, även som kvinna, och hon har samtidigt sin egen målarkarriär som tar fart.

Det är inte så konstigt att det blivit fler nomineringar till skådespelarinsatserna än till filmen. Det är skådespelarna och inte filmen The Danish Girl som är behållningen. Betyget blir en trea.

Point Break är en thriller med extremsportare på duken. Det körs motorcykel på bergskammar, åks snowboard utför lodräta snömassiv och klättras utan skyddsnät uppför lodräta, vattenporlande klippor. Jag sitter och håller i mig i biofåtöljen.

Handlingen däremot är bland det tunnaste jag sett på bio på länge. En adrenalinjagande ung man har bestämt sig att börja på FBI, efter en dödsolycka. Då dyker det upp några märkliga brott som utförs på extremt hög höjd och nedför stup. Huvudkaraktären får i uppdrag att avslöja brottslingarna. Sen blir det mest en uppvisning i extremsport.

Betyget blir en tvåa. Urusel handling, men bilder som ibland får en att andas häftigt.

Under pyramiden är en svensk thriller i konsthandlarvärlden som tar oss från Stockholm till Tel Aviv och Kairo. Det är Axel Petersén, som gjorde Avalon med Johannes Brost, som här vill skapa en lyxhandlarthriller och det går väl sådär. Det är snygga bildlösningar, men utan närvaron och verklighetsnerverna i Avalon.

Mitt betyg blir tyvärr bara en tvåa, trots några bra skådespelare i rollistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista