Stekta syrsor i ett glas Foto: Marcus Ericsson / TT
Stekta syrsor i ett glas Foto: Marcus Ericsson / TT Foto: Marcus Ericsson/TT
P5 STHLM

Elever äter macka med insekter

"Det smakar salt och jordigt"
3:40 min

Eleverna på Jensen gymnasium får idag testa framtidens lunch - en macka med syrsor och mjölbaggslarver.  

Tillsammans med bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson har Brödinstitutet skapat framtidens lunch - en macka med bland annat insekter som pålägg. Nu åker de ut på skolturné där skolungdomar får chansen att betygsätta framtidens skollunch.

– Vi måste börja tänka över vad vi äter. Bröd är klimatsmart och sen har vi skruvat till det med insekter, som vi också måste börja titta mer på, säger bagaren Johan Sörberg.

Smörgåsen som eleverna får prova är ett halvgrovt bröd med malda och hela syrsor, toppat med mjölbaggslarver.

– Syrsorna ger inte så mycket smak men däremot ett ökat proteininnehåll, säger Johan. 

Varför åker ni på den här turnén? Vad vill ni uppnå med det här?

– Att eleverna börjar tänka. Det är de som är vår framtid, säger Johan.

– Det smakar salt, lite jordigt och är krispigt. Det är ingenting jag skulle föredra men det var inte äckligt, säger Isabelle, elev på Jensen gymnasium. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".