Avdelningschef Maria Porshage på socialförvaltningen i Haninge. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm
Maria Porshage på socialförvaltningen. Foto: Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.

Möte om flyktingboende fick avbrytas

2:06 min

Ett informationsmöte i Haninge igår fick avbrytas och polis tillkallades. Kommunen skulle berätta mer om ett nytt boende för 32 ensamkommande flyktingar i Vendelsö.

Flera hundra människor kom till mötet och skrek bland annat "de kommer våldta våra barn". Polisen fick tillkallas innan mötet kunde fortsätta.

– Det hela kom väldigt överraskande, och var mycket obehagligt, säger Maria Porshage, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge.

– Det blev en hätsk och laddad stämning, berättar hon för P4 Stockholm.

"Skandal", "de kommer våldta våra barn", "de säljer knark och begår brott" och "vem tar ansvar när den förste dör". Ja, listan kan göras lång över de saker folk uppges ha skrikit på gårdagskvällen möte i Haninge.

Mötet anordnades för att berätta att man beslutat att söka bygglov för en paviljong för 32 ensamkommande flyktingar.

Elva fastighetsägare som bor närmast Vendelsömalmsskolan och de föräldrar som har barn på skolan var inbjudna, men ryktet hade spridit sig och det dök upp närmare 500 personer till mötet varav många alltså högljutt vädrade sitt missnöje.

Avdelningschef Maria Pershage är fortfarande skakad, och säger att nu måste tänka över ordentligt vad som ska hända framöver.

– Vi ska dels gå igenom och analysera det som framkom igår. Dels ska vi också snarast på måndag gå ut med tydlig information kring det här  ärendet.

– Jag tror det finns en stor okunskap om att inget egentligen är beslutat än, vi har bara beslutat söka bygglov för paviljongen, säger Maria Porshage, avdelningschef på socialförvaltningen i Haninge till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista