hus till salu
Kombinationen högre pris och högre ränta gör det svårt att köpa. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Svårt för husköpare att skydda sig mot dolda fel.

3:43 min

Besiktningsföretag som besiktar hus vid försäljning säger sig jobba för både säljare och köpare men köparen hamnar ofta i underläge och bör inte lita på säljaren besiktningsprotokoll. Det säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Man måste göra en egen undersökning. Den besiktning som gjorts av säljaren har inget större värde för köparen, säger Peter Stark.

Enligt Peter Stark är det bättre att som köpare anlita en egen besiktningsman, då kan man dessutom själv delta i besiktningen och gå igenom huset tillsammans.

– Trycket på bostäder är så stort i Stockholm och det är allt fler som hör av sig men problem som dyker upp efter ett bostadsköp som gått snabbt.

Många hör av sig till Konsumenternas Försäkringsbyrå ett tag efter köpet, det kan vara upp till ett år efter ett bostadsköp, då man upptäckt ett dolt fel.

– Vi kan hjälpa köparen med att gå igenom dom villkor som gäller men många köpare är inte medvetna om vad som gäller, säger Peter Stark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista