Brandbilar och polisbil på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Brandbilar och polisbil på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Kontaktskapande brandmän minskade attacker

5:18 min

I helgen utsattes en ambulans för skadegörelse i Tensta och en polisbil i Östberga sattes i brand. I Malmö har problemen av det här slaget minskat kraftigt efter att brandmän drog igång ett kontaktskapande arbete med ungdomar på glid.


Skadegörelse och attacker mot utryckningsfordon var länge ett stort problem i Malmöstadsdelen Rosengård.

-Vi startade ett samarbete med skolorna i stadsområdet, ett projekt som heter Risk. Vi kan kalla det för ett program som varar i ett år, räddnings tjänsten i samarbete med kidsen, berättar Atilla Jensen är distriktschef på Räddningstjänsten Syd i Malmö.

I programmet, där man hämtat inspiration från Storbritannien, får ungdomarna en mentor att hålla kontakt med. Ofta handlar det om ungdomar som är utåtagerande och inte riktigt kommer till sin rätt i skolan.

-Det är den målgruppen vi vill nå när vi lyfter in dem i just det här programmet. Vi ser ju vid flera tillfällen ute på larm att kommer det fram en kille som har gått Risk och möter någon av handledarna, istället för arga blickar så är det en kram eller ett glatt hejande, säger Atilla Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista