Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

14 anhållna - planerade attack mot asylboende

"I bilarna påträffades knivar, yxor och järnrör"
1:11 min

De misstänkta greps med järnrör och yxor i bilarna i närheten av ett asylboende. Under morgonen anhölls samtliga av de 14 gripna.

Samtliga gripna visade utländska id-handlingar och är misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Vissa av dem vistas och arbetar i Sverige, uppger polisen.

Förhören med männen hölls under natten.

– Det är många frihetsberövade och vi behövde ordna fram tolkar, sa Lars Alvarsjö, stationsbefäl på Stockholm syd.

Polisen uppger att man under måndagen fick flera oberoende tips om att det skulle ske någon form av attack och man kontrollerade därför fordon och ankommande pendeltåg i Nynäshamn. På en plats kontrollerade polisen flera bilar vid 20-tiden och hittade då tillhyggen som järnrör och yxor.

De gripna männen har gett olika förklaringar till varför de befann sig på platsen, men polisen misstänker att de var på väg till ett asylboende.

– Det ligger nära till hands i och med att kontrollen utfördes i närheten. Misstanken är att det var målet för attacken, säger Lars Alvarsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".