P4 Stockholm på plats vid flyktingboendet i Nynäshamn
P4 Stockholm på plats vid flyktingboendet i Nynäshamn Foto: Björn Lindberg

Boende på flyktingförläggning rädda efter stoppad attack

Mohammed: Det bor ju barnfamiljer här
0:38 min

De 14 personer som greps i går kväll misstänkta för att ha förberett en våldsam attack mot ett ett flyktingboende i Nynäshamn sitter fortfarande anhållna.

Mohammed bor på den flyktingförläggningen som polisen tror var målet för attacken och han berättar om en sömnlös natt med polisbevakning

– Vi har ju barn och familjer som bor här, det är klart att vi är rädda, vi vet ju inte vad som händer, säger Mohammed. 

Det var under måndagskvällen som 14 personer greps i centrala Nynäshamn vid sina bilar, inte långt från det flyktingboende som polisen tror var mål för den planerade attacken.

– Det ligger nära till hands i och med att kontrollen utfördes i närheten. Misstanken är att det var målet för attacken, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl Stockholm Syd.

Påkar, knivar, järnrör och yxor hittades i gruppens bilar.

Anmälan handlar nu om tre brottsrubriceringar. Förberedelse till grov misshandel, anstiftan till grov misshandel och anstiftan till grov mordbrand

De anhållna kommer att förhöras under tisdagen 

Alla de gripna har polskt ursprung och kopplingar till högerextrema rörelser. Vissa av dom bor och jobbar i Sverige enligt polisen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".