Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm.
Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Kungliga konsthögskolans rektor avgår

Marta Kuzma, rektor vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, slutar. Det rapporterar Kulturnytt. Kuzma har varit omdiskuterad och den senaste tiden har kritiska röster höjts kring skolan utveckling.

Bland annat har Kungliga akademien för de fria konsterna, i vardagstal kallad Konstakademien, tyckt att Kungliga konsthögskolan i Stockholm håller på att utvecklas i en riktning där den fjärmar sig från svenskt konstliv.

För en månad sedan framkom att medarbetare på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm vädjat i en anonym skrivelse till flera myndigheter, däribland Utbildningsdepartementet, om att bli granskade. Personalen menade att bristande demokrati och en straffkultur hade lett till bland annat flera sjukskrivningar.

Marta Kuzma har varit rektor sedan i juli 2014 och hennes förordnande var sex år framåt. Hon slutar till sommaren och i ett brev till studenterna som Kulturnytt tagit del av, berättar hon att fått arbete som dekan vid Yales konsthögskola i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista