P4 Stockholm på plats vid flyktingboendet i Nynäshamn
P4 Stockholm på plats vid flyktingboendet i Nynäshamn. Foto: Björn Lindberg/SR

Ökad bevakning på asylboende

"Sannolikt höjs bevakningen på alla boenden i länet"
1:16 min

Efter den planerade attacken mot ett asylboende i Nynäshamn ökar Migrationsverket bevakningen där. Det kan även bli aktuellt att fler boenden i länet får höjd bevakning och vakter.

Sedan i tisdags kväll ska väktare finnas vid boendet, och det kan bli så att fler boenden i länet får vakter, säger Jonas Krantz som är sektionschef vid Migrationsverket.

– Generellt sett kommer vi att se över säkerheten på alla våra boenden i länet och sannolikt kommer vi att höja bevakningen på alla boenden i länet.

Efter att polisen i måndags grep en grupp personer beväpnade med yxor, knivar och järnrör, på väg mot flyktingboendet i Nynäshamn, har myndigheten nu beslutat att låta väktare bevaka boendet.

Det är inte någon annan eller ny hotbild som ligger bakom det beslutet utan snarare en önskan om att mildra oron bland flyktingarna.

Av det skälet ska myndigheten nu även se över hur säkerheten ser ut vid resten av boendena i länet och det kan bli så att även de kommer att få bevakning av väktare.

– Jag har inga indikationer på att det finns anledning att tro att det ska hända något. Däremot vill vi att de som bor på boendena ska känna sig trygga där de bor, säger Jonas Krantz vid Migrationsverket.

14 personer sitter sedan i tisdags anhållna hos polisen, misstänkta för att ha planerat en våldsam attack mot asylboendet i Nynäshamn. De greps vid sina bilar, beväpnade med knivar, påkar och yxor.

Enligt polisen är de alla polska medborgare och ska tillhöra en högerextrem polsk rörelse. Tre av dem är även misstänkta för en misshandel som skedde efter en manifestation på Norrmalmstorg den 30 januari i år.

Det som hänt har skrämt upp många på boendet berättar Mohammed.

– Vi är rädda för här finns många familjer och många små barn. Vi är rädda, säger Mohammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".