Så hackas säkra pass

1:54 min

Den nya typ av biometriska pass med fingeravtryck och ansiktsmätningar kan missbrukas, det visar experiment som har gjorts på KTH.

De biometriska passen kom till efter krav från USA efter terrorattacken den 11 september 2001. 

Biometriforskaren Lars Strömberg vid KTH satt med och utredde frågan inom EU. Han såg risken för missbruk och ville därför skydda passen när de skulle bära på så mycket information.

– Vi ville ju kryptera den ganska rejält, för att förhindra missbruk. Men då fanns det några andra EU-länder som tyckte det var för dyrt och för komplicerat, så det blev en kompromiss. Det gör att innehållet i passet, det som lagras på RFID-chipet, är ganska lätt att läsa även för obehöriga.

Alla EU-pass har alltså elektronisk information om ansiktsgeometri och fingeravtryck lagrat i ett så kallat RFID-chip i passet. Förkortningen står för Radio frequency identification, och de här mikrochipen kan sända ut mer eller mindre avancerad information med radiovågor, som kan tas emot på olika avstånd med olika mätinstrument. 

Men för att kunna läsa information krävs alltså en viss sorts utrustning som kan läsa av passen.

Så när jag går runt med mitt pass på flygplatsen, vad kan en duktig hacker göra?

– De kan plocka ditt namn, ditt personnummer, ditt fingeravtryck, din ansiktsgeometri och i princip all annan information som är inskriven i passet, och även lite kontrollsiffror.

Lars Strömberg känner inte till att passinformation läst av i Sverige, men i Tyskland har det förekommit på några av de större flygplatserna.

– Man har sett, normalt en ung kille, som sitter med en dator och en liten antenn och i princip lyssnar på alla som går förbi inom tio meters avstånd. Det fungerar alldeles utmärkt. Vi har själva verifierat det på KT.

Vad kan en hacker göra med informationen?

– Tillverka nya pass, har vi ju sett framför allt i Mellanöstern, men även i Ryssland. De enda som vi egentligen har lyckats spåra tillbaka officiellt är svenska pass som har tillverkats i Israel, säger Lars Strömberg.

Mer om biometri i Vetandets värld 12.10 idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista