Stefan Grönlund driver Skivfönstret i Nynäshamn
Stefan Grönlund driver Skivfönstret i Nynäshamn Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Han går mot streamingströmmen

6:09 min

Stefan Grönlund öppnade Skivfönstret i Nynäshamn 1992. Han fortsätter att sälja CD-skivor tills revisorn kommer och ber om nyckeln till butiken.

– Jag säger att det är Nynäshamn som gör att det fortfarande går att sälja CD-skivor. Här gillar man att köpa den fysiska produkten, säger Stefan Grönlund.

För den som minns butikerna Skivfönstret i Stockholm är det lätt att stanna till i Nynäshamns centrum. Där hänger en likadan skylt som den som syntes på Norrlandsgatan och Götgatan. Nu är de stängda sedan många år men Stefan Grönlund har funnits i Nynäshamn sedan 1992 och han säljer fortfarande mest CD-skivor:

– Det är kanske inte så smart men Nynäshamn ligger långt från Stockholm. Här fungerar CD-skivan fortfarande men om ett år kanske det är vinyl som gäller.

Men hur länge kan han egentligen hålla på?

– När revisorn kommer och tar nyckeln av mig, då får jag nog stänga. I november förra året var det väldigt dåliga siffror men så kom december och då upplevde jag ett lyft jämfört med december 2014 så nu kör jag på ett tag till.

Stefan Grönlund började att arbeta på Skivfönstret på Norrlandsgatan men när han träffade sin fru så blev det aktuellt att flytta till Nynäshamn. Han medger att det var en klar skillnad att stå i skivbutik på landet jämfört med innerstan:

– Andra året jag jobbade här så kom ett rådjur in i butiken. Den tog sig in bakvägen och skapade stor oreda och gjorde en kund helt förskräckt. Då var det många som skämtade och undrade om jag sålde rådjurssadel.  

Att gå runt i en skivbutik som bara säljer CD-skivor år 2016 känns lite märkligt. Nu är det ju streamingtjänster som Spotify som gäller men det ger Stefan Grönlund inte mycket för:

– Jag får huvudvärk. Du hör ju inga nyanser! En riktigt bra stereo med en CD-skiva eller en vinylplatta låter ju mycket bättre. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista