Förbjudet att köra med dubbdäck.
Dubbdäcksförbudet i Stockholm kan utökasd. Foto Jens Bornemann / TT.

Fler gator kan få dubbdäcksförbud

1:32 min

Trots att fler gator fått dubbdäcksförbud är det fortfarande för många bilister som kör med dubbdäck för att Stockholm ska klara luftkvalitén. Nu kan förbudet komma att utökas.

Hittills kör runt 30 procent av bilisterna dubbat där de inte ska, de säger Daniel Helldén som är miljöpartistiskt trafikborgarråd.

–Vi behöver komma mycket längre. För att få en riktigt bra luft i Stockholm behöver vi komma ned under tio procents dubbdäcksanvändande.

Helst vill politikerna i Stockholm ha en avgift för de som kör på dubbdäck - det är en metod som får bättre genomslag - men regeringen håller emot.

Det här gör att Daniel Helldén redan funderar över om fler gator ska få dubbdäcksförbud.

– Hjälper inte det här så måste vi ta till ytterligare gator och sen får vi fortsätta att bearbeta regeringen så det blir dubbdäcksavgifter, för det är det som är effektivt.

Och det hela handlar om invånarnas hälsa då dubbdäcken river upp skadliga ämnen som virvlar runt i luften.

Dubbdäcken har egenheten att riva upp små partiklar och de här är skadliga för hälsan. De skapar hjärt- och kärlsjukdomar och lungproblem, säger Daniel Helldén.

– Vi måste ta tag i det här för att skydda Stockholmarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista