P4 Stockholm på plats vid flyktingboendet i Nynäshamn
Flyktingboendet i Nynäshamn (arkivbild). Foto: Björn Lindberg/ Sveriges radio. Foto: Björn Lindberg

Höjd bevakning efter attackplaner

Nu ökar Migrationsverket sin bevakning på alla asylboenden i Stockholmsregionen.

– Jag vill säkra upp, både för dem som vistas hos oss och vår personal, tills vi vet vad polisens utredning visar, säger Migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall.

Förhören med de 14 personerna som greps i måndags kväll fortsätter. En av dem, en 22-årig polsk medborgare, hävdar att han är en helt vanlig turist på besök i Sverige.

– Min klient förnekar och hans avsikt var att turista, säger advokat Peter Axelsson som är utsedd som offentlig försvarare.

Advokat Anne Alenius, som biträder en 33-årig man från Ukraina, säger:

– Han förnekar att han gjort något överhuvudtaget.

Åsikterna går därmed isär om vad de 14 männen egentligen hade för ärende till Nynäshamn i måndags. Samtliga misstänks fortfarande för förberedelse till grov misshandel, säger åklagaren Sara Friedman som i övrigt är förtegen om ärendet.

– Vi jobbar på flera fronter i förundersökningen, sen får vi se vad det leder till, säger hon.

Männen är födda mellan 1975 och 1998. Vissa bor och jobbar i Sverige enligt polisen, medan andra vistas här tillfälligt. Enligt åklagaren är de flesta polska medborgare, men hon vill inte bekräfta polisens tidigare uppgift om att männen kan tillhöra en högerextrem krets.

I bilarna hittades påkar, knivar, järnrör och yxor. När männen greps befann de sig inte långt från ett asylboende i Nynäshamn som polisen misstänker var målet för en attack. 

Polisen har tidigare också uppgett att tre av de anhållna även misstänks för den misshandel som skedde efter en manifestation med främlingsfientliga förtecken kallad "Folkets demonstration" i Stockholm den 30 januari. Det rör sig om tre män som alla är 22 år gamla.

Misstanken om att männen ska ha planerat en attack i Nynäshamn har fått Migrationsverket att öka bevakningen vid samtliga asylboenden — drygt 20 stycken — i Stockholmsområdet.

På det asylboende som polisen misstänker var målet för en attack bor närmare 100 vuxna och barn.

– Man blir bestört att det finns personer som har den synen på andra människor som flytt krig och hemskheter. Nu får vi se vad polisens utredningar visar säger Monica Karum Bergvall.

Säkerhetspolisen har sett hur det varit rörelse bland främlingsfientliga grupper, som enligt Säpochefen Anders Thornberg rör sig "på ett otäckt sätt".

– Det är för tidigt att säga vad det innebär, men vi jobbar väldigt hårt med det på polisen, säger han.

– Vi ser kanske inte ännu en sådan utbredd brottslighet, men vi följer det här väldigt noga och vi är väldigt vaksamma på det här området.

Vid flera uppmärksammade händelser på senare tid har just polska extremister dykt upp, vilket är en ny företeelse enligt Anders Thornberg.

– Vi såg för två helger sedan hur tre personer greps med polsk bakgrund i samband med främlingsfientliga aktioner och den som var i centrala Stockholm, säger han och tillägger att Säpo och polisen arbetar tillsammans för att utröna vad det kan handla om.

Polsk-svenska extremistband

Polsk extremhöger är aktiv i Sverige i nära samarbete med likasinnade här, enligt den antirasistiska stiftelsen Expo.

Personer från högerextrema Nordisk ungdom har på senare år också rest till nationalistmarscher och nationalistiska sommarläger i Polen.

Den 23 januari hölls demonstrationer i Polen mot det förslag om lagändring som anses inskränka mediefriheten i Polen. En stöddemonstration hölls vid Polens ambassad i Stockholm — men också en polsk-nationalistisk motdemonstration för lagen. I den deltog svenska Nordisk ungdom.

Den 30 januari deltog polska nationalister i sin tur på den aktion i centrala Stockholm där svenska likasinnade uppmanade till våld mot flyktingbarn. Bland andra Nordisk ungdom och fotbollshuliganer pekades ut för sitt deltagande.

Källor: Expo, TT, Expressen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista