Flygblad från Nordisk ungdom. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Grannarna har fått flygblad i brevlådan från högerextrema Nordisk ungdom. Foto: Sveriges Radio.
Informationsmötet i Tullinge bevakades av polisen.
2 av 2
Informationsmötet i Tullinge bevakades av polisen. Foto: Mariela Quintana Melin

Blandade känslor inför nytt flyktingboende i Tullinge

1:39 min

Om knappt två veckor öppnar Botkyrka kommun ett boende med 30 platser i Ulfsbergsgården i Tullinge. På onsdagen hölls ett möte dit många Tullingebor kom för att ställa frågor och vädra sin oro.

Botkyrka och Migrationsverket har kommit överens om att kommunen ska ordna boendeplatser åt ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn. Många av de här barnen och ungdomarna bor i dag på alla möjliga platser, både inom och utanför länet.

– Det är svårt att hålla en regelbunden kontakt med de här ungdomarna. Det övergripande syftet är att ta hem de här barnen så att vi lättare kan handlägga och kunna ta hand om det här ansvaret, säger Göran Törnblom, verksamhetschef på den kommunala socialförvaltningen.

Förutom tjänstemän och politiker från Botkyrka kommun fanns även chefen för bolaget som ska sköta boendet på plats. För säkerhets skull var även polisen närvarande för att bevaka mötet. Många var kritiska till den snabba processen och till att informationen inte varit tillräcklig.

– Ni har förberett er i flera månader för det här, men jag får ingen möjlighet överhuvudtaget, säger en upprörd kvinna.

Men alla på mötet var inte negativt inställda. Anita, som bor i närområdet, var nyfiken och vill gärna hjälpa till när boendet öppnar.

– Något litet kan jag göra, spela fotboll med killarna. Man måste ju ta reda på deras behov först. Men nog kan man vara lite ängslig. Jag förstår grannarna här. Men det betyder ju inte att vi inte ska ta emot, säger Anita.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista