ABF i Huddinge är en av organisationerna som fått pengar. Foto: Mariela Quintana Melin
ABF i Huddinge är en av organisationerna som fått pengar. Foto: Mariela Quintana Melin

Magdans och sång hjälper nyanlända in i samhället

1:19 min

Landstinget har gett föreningar, studieförbund och kulturaktörer 3,5 miljoner för att nyanlända ska ta del av kultur. Tanken är att det ska underlätta integrationen.

Ett femtontal asylsökande, som i vanliga fall sitter i klassrummen på ABF:s kultur- och bildningscenter i Vårby gård, har tagit av sig skorna och klivit in i danssalen längre bort i korridoren. Nu sjunger de Pippi Långstrump.

Göran Agdur, som leder kursen, förklarar hur Pippi Långstrump har blivit en symbol för Sverige och vad orden i sången betyder.

Studieförbundet ABF är en av de 37 aktörer som har fått pengar från landstingets satsning på kultur för asylsökande. ABF i hela Stockholm har fått 200 000 kronor och en del av de pengarna har hamnat här i Vårby. Förutom sång kan kursdeltagarna också lära sig foto, magdans, afrikansk dans och konst.

Victoria från El Salvador och Christian från Colombia har varit i Sverige i fyra månader. De tycker att sången hjälper dem mycket i språkutvecklingen:

– Genom låtarna lär man sig uttalet bättre, säger Christian.

Victoria håller med:

– Man behöver inte försvara sig.

Är det lättare att lära sig svenska genom sång än i klassrummet?

– Ja, säger Victoria.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista